Ihanaa taas on mustikka-aika käsillä. Tänä vuonna taitaa mustikkasato jäädä alhaisemmaksi kuin odotettiin – kuivuus vaivaa monin paikoin.
Kävimme mieheni kanssa katsastamassa mustikoiden kypsyyttä meidän luottopaikassamme muutama viikko sitten.
Paikka, jossa kävimme, näytti mustikoiden osalta varsin hyvältä, mutta marjat olivat vielä hiukan napakasti kiinni varvuissa. Saimme kuitenkin sen verran marjoja, jotta päätin tehdä mustikkapiirakan kahvin kaveriksi (ihanaa me niin rakastamme mustikoita – joka aamu laitan aamusmoothieen ainakin 5 dl mustikoita)
Yleensä kaikki mitä suuhumme pistämme, on nykyään gluteenitonta.
Emme mieheni kanssa ole keliaakikkoja, mutta meidän vatsaongelmamme ovat poistuneet, kun vältämme ainakin ruista ja vehnää.
Tämän takia, kun leivon niin en käytä vehnäjauhoja vaan useimmiten kaikki jauhot ovat Virtasalmen viljatuotteen luonnostaan gluteenittomia jauhoja ja mikä on tärkeää jauhoissa, he eivät käytä lainkaan säilöntä- tai lisäaineita.
Virtasalmen vaalea jauhoseos vaan toimii aina niin kuin pitää – miksi vaihtaisi toimivaa jauhoa toiseen?
Päätin kokeilla omalla intuitiolla mustikkapiirakkaa, monet kyselivät ohjetta, joten päätin kokeilla piirakkaa samalla ohjeella muutaman kerran ennen kuin uskallan sen julkaista.
Kolme eri piirakkaa ja kaikki onnistuivat erinomaisesti tällä ohjeella.
Toki aina pitää muistaa, että myös kananamunien koko, vatkausaika, uunin lämpötila ja jauhot vaikuttavat lopputulokseen. Mut, hei lähde siekin kokeilemaan kuohkeaa mustikkapiirakkaa, kerro kommenteissa miten onnistuit!
Tämä piirakka toimii myös hieman muunneltuna VHH ruokavalioon – laitan myös VHH ohjeen. Mie käytän luomua aina kun mahdollista mutta ohje toimii vallan hyvin ei luomuvaihtoehdoilla.
HERKKUHETKI MUSTIKKAPIIRAKKA (G)
• 3 luomukananmunaa
• 1 dl luomutomusokeria (itse käytän usein makeutuksena kookossokeria tai inkkarisokeria)
• 2 dl Virtasalmen vaaleaa jauhoseosta
• 2 tl leivinjauhetta
• 0,5 dl luomu oliiviöljyä/kookosöljyä
1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen
2. Voitele irtokakkuvuoka (tähän toimii loistavasti vuokaspray)
3. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi paksuksi vaahdoksi (noin 7-10 min).
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon muutamassa erässä siivilän läpi.
5. Kääntele taikinaa varovasti nuolimella, niin että jauhot sekoittuvat kunnolla.
6. Lisää lopuksi oliiviöljy. Sekoita öljy varovasti mutta hyvin vaahdon sekaan.
7. Kaada taikina irtopohjavuokaan, joka on voideltu.
8. Esipaista taikinaa 10 min.
9. Ota uunista ja lisää täyte.
Täyte
• n. 6 dl metsämustikoita (n. 250 – 300g mie tykkään laittaa aina vähän ronskilla otteella mustikoita)
• 2 dl luomukermaviiliä
• 1 – (2) luomukananmunaa
• ½ dl sokeria (luomukookossokeria)
• 1 rkl luomukardemummaa (me tykätään kardemummasta joten laitoin sitä tuon 1 rkl – toki vähempikin ehkä riittää )
• 1tl vaniljaa , käytin tähän organic vanilla bean extract:a (mie olen käyttänyt usein urtekram:n luomuvaniljajauhetta)
1. Ripottele mustikat piirakkapohjan päälle. (Jos käytät pakastemustikoita lisää 1 rkl perunajauhoja mustikoiden sekaan)
2. Sekoita sokeri, kermaviili ja muna (t) kulhossa. Mausta vaniljalla.
3. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes reunat saavat väriä.
4. Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.
VHH vaihtoehto (ei niin tiukkapipoinen vaihtoehto)
MUSTIKKAPIIRAKKA VHH ruokavaliota noudattaville
• 3 luomukananmunaa
• 1 dl erytritoli (muuta makeutusta oman maun mukaan)
• 1 dl mantelijauhoa
• 1 dl virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta (1 dl = 60g:ssa on hiilareita on 44,28)
• 1 tl leivinjauhetta
• 1 tl psyllium
• ½ dl luomuoliiviöljyä/luomukookosöljyä
Täyte:
• 2 dl kermaviiliä
• 1 – 2 luomukananmunaa
• ½ dl erytritolia
• 1 rkl kardemummaa
• 1 tl vaniljaa (mie olen käyttänyt urtekram:n luomuvaniljajauhetta)
• 6 dl mustikoita
Mukavia leivontahetkiä Sinulle !