Taika Innovations

Miksi punaisia marjoja?

Miksi punaisia marjoja?

 

Tänä aamuna teki mieli smoothieta, missä olisi vain punaisia marjoja. Yleensä laitan myös mustikoita melkein, joka kerta kun teen smoothien. Tänään vain punainen väri puhutteli.

 

Punainen väri

 

Punainen on energisin aamun väri. Punainen stimuloi adrenaliinituotantoa ja hermosoluja. Punainen väri symboloi myös rakkautta ja intohimoa.

 

Punainen on täynnä alkukantaisia vaistoja, elämänhalua, varmuutta. Se on hyvä väri elämään väsyneille, aneemisille ja harhaileville ihmisille. Punainen lämmittää palelevan, laittaa veren kiertämään nopeammin, nostaa verenpainetta ja pistää vipinää liikkeisiin.

 

Punainen pysäyttää liikennevaloissa – se vaatii meiltä valppautta ja tehokkuutta. On käynyt ilmi, että työntekijöiden työvauhti kohoaa merkittävästi punaisessa ympäristössä. Punainen on viisasten väri. Kohta on talvi tulossa, joten paleleeko käsiäsi ja jalkojasi talvella? Hanki punaiset tumput ja villasukat.

 

Väriterapiassa punaisen uskotaan stimuloivan fyysistä ja henkistä energiaa. Punainen stimuloi sympaattista hermostoa ja nostaa valmiustasoa. Punainen nopeuttaa pulssia ja nostaa verenpainetta. Oranssinpunaisesta saa elinvoimaa.

 

Skotlannissa punaisen villan uskottiin parantavan murtumia ja Irlannissa kipeän kurkun. Makedoniassa punaisen villan uskottiin ehkäisevän kuumetta.
Monissa sotilaskäyttöön tarkoitetuissa sukellusveneissä käytetään öisin heikkoa punaista valoa, mikä luo illuusion huonosta näkyvyydestä ja saa miehistön terävöitymään.
Erään japanilaisen autotehtaan vessat on maalattu punaisella, jotta työntekijät viettäisivät siellä mahdollisimman vähän aikaansa.
Punaisen sanotaan hallitsevan alinta chakraa, joka säätelee fyysisen kehon elinvoimaisuutta sekä voimaa palauttavia resursseja.

 

                                        Smoothie sekoitus

 

 

 

Vadelma

 

 

 

Useana vuonna olemme äitini kanssa käyneet keräämässä vadelmia Asikkalassa Mattssonin luomumarjatilalla. 😊

 

Vatuissa on flavoneideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja. Flavonoidit estävät sydän- ja verisuonitauteja ja syöpää, lievittävät tulehduksia ja hidastavat ikääntymisen tuomaa muistin huononemista. Vadelma on laajasti tehokas moniin bakteereihin ja viruksiin mukaan lukien helikobakteeri ja haitalliset suolistobakteerit.

 

Vattuja pidetään maksan ja munuaisten toimintaa parantavana. Kversetiini estää tulehduksia ja allergioita aiheuttavaa histamiinia, joten se ehkäisee astmaa ja allergioita ja lievittää kipua ja tulehdusta myös nivelissä. Vadelmalla on monia samoja vaikutuksia kuin mustikalla. Vatun antioksidantit tukevat myös silmien ja verisuonten terveyttä. Vadelmat ovat hyviä myös virtsateiden terveydelle. Vadelmissa on paljon C-vitamiinia. Hiukset ja iho kaunistuvat syömällä paljon vadelmia. Vatussa on B-vitamiinia, biotiinia ja folaattia, runsaasti. A- ja E vitamiinia. Kivennäisaineista kaliumia on melko paljon. Vatuissa on myös magnesiumia, kalsiumia, mangaania, seleeniä, kuparia, molybdeeniä, jodia.

 

Puolukka

 

 

Tänään smoothieen menivät vielä viimevuotiset puolukat.

 

Puolukassa on runsaasti E- ja K vitamiinia, kuparia ja on suuria määriä harvinaisia flavonoideja. Puolukassa on A-tyypin proantosyanidiinia, joka suojelee virtsatietulehduksilta. Sitä on puolukassa paljon enemmän kuin karpalossa. Puolukka on tehokas antioksidantti ja se torjuu tehokkaasti mm. eri happiradikaaleja. Puolukat edistävät ruuansulatusta. Niiden sitruunahappo edistää raudan ja muiden kivennäisaineiden imeytymistä. HUOM! Niiden, joilla on rauta-arvot alhaalla, kannattaisi ehkäpä mahduttaa puolukkaa ruokavalioon 😊.

 

Puolukasta voi olla apua moniin vakaviin vaivoihin, jotka aiheutuvat kehon matala-asteisesta tulehdustilasta.

 

Puolukalla voi olla merkittäviä terveyshyötyjä ylipainon aiheuttamia ongelmia vastaan. Tampereen yliopiston tuoreessa tutkimuksessa tutkittiin puolukan vaikutusta lihavuuteen ja elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan. Marjoista löydetyistä terveysvaikutteista on puhuttu pitkään. Puolukka on yksi vähiten tutkituista marjoista, mutta tutkimuksia tehdään yhä enemmän. Tampereen yliopiston tutkimusta johtanut professori Eeva Moilanen on innostunut tutkimustuloksista ja kertoo itsekin jo syöneensä pakastimensa puolukasta tyhjäksi.  – Puolukka on hyvä lisä terveelliseen ruokavalioon, Moilanen sanoo.

 

Puolukan tulehdusta lievittävät ominaisuudet saattavat tarjota apua myös muihin sairauksiin. Solutason tutkimuksista on professori Eeva Moilasen mukaan löydetty merkkejä siitä, että puolukan yhdisteet voisivat auttaa reumassa ja muissa kehon tulehdussairauksissa. Moilanen arvelee, että arktisen alueen marjat ja muut luonnontuotteet voivat sisältää enemmän terveysvaikutteisia yhdisteitä kuin etelämpänä kasvaneet. Kasvuympäristön olosuhteet, kuten runsas valon määrä sekä matalat lämpötilat voivat vaikuttaa fenolisiin yhdisteisiin ja niiden suhteisiin. Marjojen tutkimusta tarvitaan vielä paljon, sillä EU:ssa elintarvikkeiden tai kosmetiikan hyväksyttyyn terveysväittämään täytyy olla selkeä tutkimusnäyttö. Muuten tuotetta ei saa markkinoida terveyshyödyillä. Tämän vuoksi myös puolukka tarvitsee lisätutkimusta painonhallintaan ja lihavuuden liitännäissairauksien ehkäisyyn liittyen. Lue lisää https://yle.fi/uutiset/3-11043753.

 

Mansikka

 

 

 

Oma maa mansikka muu maa mustikka – mistä tämä sananlasku on tullut?

 

Löysin aiheeseen tällaisen tiedon: ” Nykyään tarkoitus on ylistää omaa kotimaata muihin verrattuna, mutta ennen sanonta osoitti vielä tarkemmin oman kodin rajat: Kaskiviljelijän raivaamalla aukiolla kasvaneet mansikat osoittivat oman tilan rajat, metsässä kasvaneet mustikat yhteisen alueen”

 

No, selvisihän tuokin asia 😊 Sananlaskut ovat kielen suola. Niiden katsotaan sisältävän ikiaikaista viisautta.

 

Suosi luomumansikkaa. Kävin hakemassa luomumansikat tänä vuonna Iitistä Mukulan tilalta.

 

Luomumansikka viljellään ilman kemiallisia torjunta-aineita

Luomumansikan viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita. Tuholaisia torjutaan käyttämällä niiden luonnollisia vihollisia, kuten petopunkkeja.

Mansikalla yleisen harmaahomeen torjunnassa auttavat mehiläiset, jotka kuljettavat viljelyksille mikrobivalmistetta pölyttäessään kukkia. Harmaahometta ehkäistään luomumansikkatiloilla myös vuoroviljelyllä, ilmavalla kasvustolla ja terveillä taimilla.

Mukulan tilan luomumansikoiden terveellisyys ja erittäin herkullinen maku ovat peräisin aidosti hyvinvoivasta ja ravinteekkaasta maaperästä, puhtaan luonnon keskeltä, Suomen valoisan kesätaivaan alta ja puhtaasta lähdevedestämme.

Yhdistelmä marjojen puhtautta ja laatua tulee paljon ennakoinnista: Maaperän hyvästä kunnosta, laadukkaista luomutaimista, tavanomaista ilmavammasta ja harvemmasta kasvustosta, useaan kertaan käsin kitkemisestä ja poiminnan jälkeen käsin lajittelusta. Ostamalla 1 luokan luomumarjaa, sitä myös saat kaikissa merkityksissään.

 

Mansikoissa on paljon antioksidantteja. Mansikka parantaa aivojen toimintaa.

Mustikka, mansikka ja pinaatti lähes joka päivä syötynä suojelevat aivoja ja lyhytkestomuistia. Ne myös suojelevat aivojen verisuonia. Marjojen folaatti ja C-vitamiini auttavat nostamaan veriarvoja. Kalium poistaa nestettä, alentaa verenpainetta ja torjuu munuaiskiviä, mangaani puolestaan vahvistaa luita, hiuksia ja ihoa, torjuu väsymystä, stressiä ja nivelkipuja. Mansikka estää silmänpohjan ikärappeutumaa.

 

Mustikat, vatut ja mansikat suojelevat rinta- ja kohtusyöviltä: niissä kaikissa on ellagihappoa, joka aiheuttaa syöpäsolujen itsetuhoa (apoptoosia). Mansikan katekiinit torjuvat tulehduksia ja bakteereja, sitovat suolistossa myrkyllisiä raskasmetalleja ja auttavat ripuliin ja ilmavaivoihin.

 

Käy sivuilla https://www.arktisetaromit.fi/sitenews/view/-/nid/404/ngid/9  tietoa ellagihaposta.

 

SUOSI KOTIMAISIA MARJOJA!

 

Tämän aamun  aamusmoothieen laitoin punaisten marjojen lisäksi:       

  • Basilikaa
  • Sitruunamelissaa
  • Mantelimaitoa (makeuttamaton, luomu)
  • Chiansiemeniä (luomu)
  • Kaakaonipsejä (luomu)
  • Hampunsiemeniä (luomu)
  • Oliiviöljy (luomu)
  • Seesamiöljy (luomu)
  • sekä ripauksen nokkosensiemeniä ja ruususuolaa

 

Tällä coktaililla riittää virtaa hyvin seuraavaan ateriaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös